Wat is Branding?

Wat is Branding?
26 Feb 2020 / by Damngoodbrands in Digital marketing

Sommige bedrijven lijken de “magic touch” te hebben. En aan de grondslag hiervan ligt de heilige graal branding.

“Maar branding is toch een logo enzo?”

Even een stukje geschiedenisles. Branding is een middel om producten, diensten of organisaties van elkaar te onderscheiden. Letterlijk is het woord afgeleid van het Oud-Noorse woord ‘brandr’, dat ‘brandmerken’ betekent. Er werd letterlijk een stempel gebrand op de vee, om ze te onderscheiden van elkaar.

Aha kijk. Het principe is hetzelfde gebleven maar  de American Marketing Association heeft gebruikt tegenwoordig de volgende definitie: ‘A name, term, sign, symbol, or design, or a combination of them intended to identity the goods and services of one seller or group of sellers and to differentiate them from those of competition.’

Herkenbaarheid en onderscheiding. Oke dus: onderscheiden in huisstijl, logo, website, missie en visie? 

Het is een mooi begin. Tegenwoordig onderscheiden we ons door de boodschap die we naar buiten brengen. De boodschap heeft een manier van praten, een tone-of-voice. De boodschap heeft een kenmerkend sfeerbeeld, je fotografie. De boodschap zelf is uniek geschreven, je copywriting. Je boodschap draagt dezelfde morele waarden uit. En je boodschap heeft een uniform doel.  

Branding is het emotioneel binden van jouw publiek aan jouw boodschap. Zorgen dat zij zich ermee identificeren. 

Hier verdwijnt ratio volledig de deur uit. Want Airpods van Apple a €200 zijn absoluut een emotionele aankoop als je weet dat er technisch betere en goedkopere alternatieven op de  markt zijn. Waarom alsnog de Airpods aanschaffen? 

Omdat Apple’s branding zegt: “We think different.”, “We question the status-quo.”, “We are game changers”.

En ook al ben je zelf helemaal geen game changer, je zou het wel graag willen zijn! Je identificeert jezelf met de idealen van Apple. En met de aankoop, leen je tijdelijk het imago van Apple. Dus vol trots draag je overal waar je loopt de draadloze plugs in je oren: “I think different”. 

 

 

Leave a comment